PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
2007—2013

PROGRAM FINANŢAT DE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI GUVERNUL ROMÂNIEI PRIN
FONDUL AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ ŞI PLANUL EUROPEAN DE REDRESARE ECONOMICĂ

 
LOCALIZARE OBIECTIVE TURISTICE TIPURI DE TURISM TRADITII LOCALE EVENIMENTE   CONTACT
  Traditii locale
  Mestesuguri populare
  Arhitectura locala
  Portul popular
  Traditii locale
  Legende locale
  Mancaruri traditionale

 
 
 
 

Traditii locale si mestesuguri

Portul popular


Asezarea se integreaza armonios in peisajul natural, pitoresc al Tarii Motilor si ca atare portul popular este asemanator, diferentele fiind nesemnificative. Costumele populare mai pot fi admirate cu ocazia unor sarbatori religioase si a altor evenimente marcante de peste an, a tirgurilor, nuntilor sau cu alte ocazii. Caminul cultural din satul Buces are o expozitie permanenta cu piese din costumul popular la care se adauga si alte obiecte de trebuinta sau decorative dintr-o casa (tesaturi, stergare, covoare, icoane pe lemn si sticla, ceramica utilizata in gospodarie).

Piesele fundamentale ale costumului popular

Costumul femeiesc – Se compune din imbracamintea camasi lungi sau scurte, doua zadii – catrinte – si incaltaminte. Costumul se caracterizeaza printr-o minunata imbinare de motive florale si geometrice si cusaturi compacte. Camasa era tesuta din cinepa, opregul purtat in fata este negru si din lina, zadia din spate la fel insa mai era invirstata cu rosu. Pe vreme rece se mai utiliza pieptarul cu cusaturi in piele sau lina. Iarna femeile purtau o jacheta „treisferturi” din catifea neagra cu ornamente din snur. Mai demult se purta si tundra din panura alba, neagra sau gri.
Costumul barbatesc – Se compune din caciula sau palarie neagra, camasa, laibar ori pieptar din piele de miel, cusut cu motive florale sau geometrice, cioareci, tundra din panura alba, neagra sau gri.Camasa este relativ scurta, are guler ingust, ca si „pumneii” de la mineci, este brodata la umeri, la poale insa ornamentul principal este plasat in jurul despicaturii camasii de la piept.



Top

Cusaturi realizate in satele din comuna Buces

Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene.
Creştem satul românesc