Reteaua de camine culturale
Pe teritoriul comunei există 6 cămine culturale ce totalizează
690 de locuri:
- Buceş – 100 de locuri
- Buceş – Vulcan – 100 de locuri
- Dupăpiatră – 100 de locuri
- Grohoţele – 50 de locuri
- Mihăileni – 190 de locuri
- Stănija – 150 de locuri
singura localitate ce nu are camin cultural este satul Tarniţa.
Director căminelor culturale – Elena Leah
Ansamblul folcloric „Găzduţa”
În cadrul Căminului cultural din Buceş funcţionează de peste 20 de ani un ansamblu folcloric, „Găzduţa”, alcătuit din următoarele formaţii artistice:
- grup folcloric
- formatie de dansuri populare
- formaţie de căluşari
- taraf şi solişti de muzică populară.
Ansamblul este alcătuit pe principiul „3 generaţii” la toate formaţiile (mai puţin la taraf). Fiecare formaţie artiscă are copii, tineri şi vârstnici. Acesta este principiul prin care a fost asigurată continuitatea: cei tineri au preluat din mers de la cei vârstnici arta interpretării, iar bunicii au avut grijă să-şi implice nepoţii în activitatea lor. În prezent, ansamblul are un număr de 41 membri cu posibilităţi de creştere.
Ansamblul susţine un spectacol de cca 2 ore, după o structură neschimbată. Este vorba de punerea în scenă a obiceiului şezătorii la care participă atât tineri cît şi vârstnici. Sub pretextul unui eveniment lucrativ sunt create momente de divertisment care descriu viaţa satului, obiceiurile şi metehnele localnicilor.
Succesiunea tablourilor din spectacol este asigurată de „găzduţă”, care provoacă discuţii cu partenerele, sau atrage atenţia asupra momentului care urmează.
Dialogurile dintre femei sunt savuroase, ajungând la tradiţionalele „strigături” în care sunt ironizate lenea, minciuna, nepriceperea, dar şi infidelitatea sau infatuarea unora dintre consăteni.
Căluşerii intervin în spectacol ca o ceată venită într-un colind pe la casele oamenilor. Participarea tinerilor flăcăi este un bun prilej să invite fetele la dans şi încing o suită de dansuri la care nici cei mici nu sunt mai prejos.
Taraful este nelipsit, iar soliştii vocali prelungesc momentul de încântare dar şi cel coregrafic.
Pregătirea spectacolului şi repetiţiile sunt asigurate de Ilean Leah, directorul Căminelor culturale din comuna Buceş din anul 1982.
Fragmente din spectacol – daca nu vedeti filmul in ecran, dati clik aici
Biblioteca
Biblioteca din cadrul comunei se află în spaţiul Căminului cultural din Buceş. Dispune de peste 7500 de volume cu literatura pentru copii, beletristică, literatură universală,
geografie, istorie, agricultură şi medicină. Biblioteca are peste 300 de cititori, în majoritate elevi.
Bibliotecar – Maria Angelica Stefan