Traditii
locale si mestesuguri
/ Mancaruri
traditionale
Bucataria taraneasca din satele comunei Buces inca mai
pastreaza alimentatia traditionala, alternand mancarea
de “dulce” cu cea de “post”,
functie de zilele saptamani sau de ciclul sarbatorilor
religioase, cu cele cinci posturi de peste an.
• Mancarurile traditionale. Mancarurile
specifice, in marea lor majoritate sunt preparate din
carne si produse din gospodaria proprie.
- Mancaruri din carne de porc: carnat, cartabos, slanina
, jumari , purcei copti in cuptor, ciorbe, etc.
- Mancaruri din carne de miel: drob, friptura ,ciorba,
pulpa la cuptor, miel la cuptor etc.
- Mancare din carne de ied: virsli (carne de miel ied
si porc)
- Mancaruri din carne de pasare; supe, fripturi, fripturi
la cuptor
- Mancaruri din carne de vita: ciorbe, fripturi, drob
etc.
- Mancaruri din ciuperci: sosuri cu ciuperci, ciuperci
umplute, ciuperci fripte pe plita, ciuperci pane, ciuperci
cu legume etc.
- Mancare de verdeata primavera: urzici, stevie
- Mancare de legume: ciorbe, sosuri, etc
- Zacusca:cu legume si vinete, cu legume si mazare,
cu legume si ciuperci, tocana de legume cu orez sau
cu mazare boabe etc.
- Muraturi: castraveti, gogonele, gogosari, conopida,
varza murata, sfecla rosie, ardei umpluti cu varza etc.
- Mancaruri din produse lactate: lapte dulce, lapte
covasit (iaurt), balmos, jantita, zamatisa, cas de vaca,
cas de oaie, branza de oaie, branza de vaca, cas si
branza de capra
- Oua de casa
- Dulceturi, compoturi, gem, marmelada (toate obtinute
in casa, din fructe din livezile proprii sau fructe
de padure).
• Placinte si dulciuri
-
placinta cu sucitura umpluta cu: cas, mere, nuci, mac,
dulceata.
- cocoroada, intorsuri cu branza, placinta pe lespede
(umpluta cu scrob sau cu mere)
- scoverzi simple sau cu scrob, cu mere, cu dulceata,
gogosi, cozonac, checuri etc.
- diferite retede de prajituri de la traditionala “turta”
umpluta cu nuci pana la cele mai sofiisticate retete
de prajituri.
•
Bauturi
Relieful
comunei Buces este preponderent de deal, pasunile si
fanetele fiind cea mai mare parte a terenului agricol,
pe intinderea lor se dezvolta plantatii de pomi fructiferii;
meri, peri, pruni, ciresi, nuci, visini , iar prin fanetele
de la poalele Fericelei creste afinul.
Fructele in marea lor majoritate sunt folosite la consumul
propriu, prin fermentare la obtinerea tuicii (obisnuita
-32 grade- 35 grade sau intoarsa de la 50 de grade in
sus).
Din tuica cu diferite fructe puse la macerat, visine,
afine, coarne indulcita cu miere de albina sau zahar
se obtin lichiorurile in casa (visinata, cornata, zmeurata,
afinata).
• Sucuri
Se prepara sucuri din flori de soc, petale de trandafiri,
mere, pere.
Top |